Reslängd: 5 dagar

Avresa: 29 april, 20 maj, 17 juni, 20 aug, 20 sept, eller vid förfrågan. Minimum 4 anmälda

Resans pris: fr 6.500 kr för fler än 4 anmälda inkl plats i tvåbäddsrum, mat, guide, transport och flyg från Sthlm, Köpenhamn, övriga vid förfrågan. Enkelrumstillägg 120 kr/natt.

Sista anmälningsdagen: 30 dagar innan avresedatum

Boka resa

Vandringsresa i Bosnien och Hercegovina

Dag 1

Hämtning på flygplatsen av vår engelskspråkiga guide. Inkvartering i ett av de traditionellt inredda hus i centrala Sarajevo där du verkligen får känna det riktigt bosniska levnadssättet, matkulturen och får möjlighet att prata med den lokala befolkningen i staden. Om tiden tillåter tar vi en gemensam stadstur genom Sarajevo alternativt lämnar vi det till sista dagen.

Dag 2

fjällvandring, vandringsresor, vandra i Bosnien och Hercegovina, semester i Bosnien och Hercegovina, semester i Sydeuropa, naturupplevelser

Efter frukosten samlas gruppen kl 09.00 för avresa till startpunkt för vår Vandringsresa i Bosnien och Hercegovina. Vi startar i fjällen Bjelasnica. Vi tar vår första tur på ca 45 minuter. Denna del av turen tar oss på baksidan av Bjelasnicas backar. Olympiska spel ägde rum här året 1984. Väl uppe på toppen möts vi av antingen en behaglig vind från Bjelasnica eller en mer stark och genomträngande vind från öst. Härifrån tar vi oss till en liten herdestuga på en höjd på 1620 meter över havsnivån. Här äter vi vår lunch och njuter av de vacka utsikterna över fjäll- och bergtoppar. Fjällvandring i Bosnien och Hercegovina erbjuder många fantastiska naturupplevelser.

Efter att vi samlat krafterna fortsätter vi vår vandring upp till fjällstoppen på fjällen Hranisave som befinner sig på 1964 meter över havet. Denna fjäll har många branta slutningar men möjliggör en fantastisk vy över centrala Bosnien och Hercegovina och dess fjällstoppar. Därefter vandrar vi neråt till 1660 meter över havet där vi får njuta av vackra barr- och talsskogar. I dessa traker kommer fårherdar över sommaren och lokalbefolkningen säger att från fjällen Krvavac kommer vargar och björnar under vintern. 

Efter dessa magiska vyar och naturupplevelser fortsätter vi tillbaka via iskalla vattenkällor till vår övernattningsstuga i fjällen i byn Umoljani. Här blir vi serverade traditionella maträtter och kommer att få tillfälle att prata med folk i byn. Sammanlagt kommer vandringen att vara 5 till 6 timmar.

Dag 3

vandra i naturen, äventyr i Bosnien och Hercegovina, tradition i Bosnien och Hercegovina

Denna dag har vi enastående naturupplevelser att se fram emot. Hela fjällvandringen bjuder på fantastiska panoramavyer. Vi besöker gamla vattenkvarnar som under decennier har används för att mala vete, vandrar förbi vattenfallet "Studeni Potok" där i vissa delar av året vattenfallet uppnå 400 meters fall rakt ner i canyonen. Längst vägen hittar vi många vattenkällor där vi kan släcka törsten. Vandringsstigen tar oss via ytterligare ett vattenfall men denna med bara 40 meters höjd för att komma till en av Bosniens högst belägna by, Lukomir (1469 m.ö.h.) där lokalbefolkningen fortfarande lever enligt gamla sed och traditioner iklädda i folkdräkter. Det gamla levnadssättet lever sida vid sida med de moderna fasciliteter så som rinnande vatten och el. I slutet av byn kan vi åskåda enstående vy över Rakitnica, Obelj och Visocica men en känsla av att stå vid världens ände. Efter lunchen fortsätter vi vandra över vackra ängar och små stigar tillbaka till byn Umoljani för middag varefter vi åker tillbaka till Sarajevo för övernattning.

Inkvartering i vårt traditionella hem i Sarajevo och fri kväll.

Dag 4

vandra i Bosnien och Hercegovina, natur och kultur i Bosnien och Hercegovina

Idag beger vi oss norrut från Sarajevo till byn Nahorevo, uppkallad efter en tysk herde (Nehor). Vid början av "de sju vattenkällor" börjar vi en mediumsvår vandring mot toppen av vattenfallet "Skakavac". Skakavac är den största ständigt flödande vattenfallet i Bosnien och Hercegovina, 98 meter hög. Här tar vi en kortare paus för fika för att sedan fortsätta genom tjocka barskogar till basen av vattenfallet. Här väntar oss en fantastisk utsikt över vattendimma och skog. Härifrån tar vi oss nedförsbacke till en jaktstuga för en drink varefter vi åker tillbaka till Sarajevo för övernattning. ( 5 timmar vandring)

Dag 5

vandring över Bjelasnica med besök till Sarajevo

Efter frukosten samlas vi kl 09.00 i hotelles reception för en stadstur genom Sarajevo, ifall vi inte hunnit med den första dagen. Vi besöker "Bascarsija", gamla stan i Sarajevo, med vackra små affärer och smedverkstäder med arv från turkarnas tid i Bosnien och Hercegovina. Vidare besöker vi Begova Dzamija, en av de största och äldsta móskeer i Bosnien och Hercegovina med gåvor från gamla shejkar och ädelmän från Mellanöstern och många fler historiskt kända platser. Efter turen har vi lite fri tid innan avresa till flygplatsen.

Viktig information inför turen

Turen genomförs när minimum 4 st har anmält sig. Vi kan även arrangera turer för två med en annan prissättning, vänligen skicka förfrågan. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. naturkatastrofer etc. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Valutan i Bosnien och Hercegovina är konvertibel mark och kan växlas endast i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe och för turen i naturen rekommenderas kontanter, dock inga stora mängder då vi har nästan alla måltider inkluderade i priset. Debbelkolla gärna din försäkring då vi befinner oss utanför EU. Vi kan rekommendera europeiska reseförsäkringen, se länken nedan.

Om du vill förlänga din semester i landet kan vi hjälpa dig att arrangera detta efter ditt önskemål, skicka förfrågan. Likaså om du vill flyga från annan ort.

Packlista fjällvandring: ryggsäck, passande kläder för vandring och bergklättring för havsnivå över 1200 m, vattenflaska, ficklampa, regnkläder, keps, solglasögon, handduk, fickkniv, ombyte samt kamera.