Inför resan och allmänna villkor

Vi på Aktiva Dagar har samlat våra tips på vad ni kan tänka på när ni bokar resan hos oss.

Flygbiljetter och hotell

Aktiva Dagar är ingen traditionell resebyrå. Vi vill erbjuda dig en mer flexibel och egendesignad form av semester. Vi skräddarsyr gärna resor till grupper efter deras intresse men erbjuder även färdiga temaresor där du kan träffa andra likasinnade. Vi tar dig på landet till ställen några få har varit på och till de små gatorna i städerna många glömt bort. Hos oss är äventyr, mat- och vinupplevelser, natur och kulturupplevelser nyckelord. Resten av semestern kan du förgylla med t ex några dagar på de berömda wellnesscentra, vid kusten eller i någon av storstäderna. För att kunna erbjuda denna flexibilitet och ge dig mer valuta för pengarna kan du boka din resa med oss utan flygbiljetter och transfer t/r flygplats. Vi har ingått samarbete med de stora kedjorna som har konkurrenskraftiga priser med bra utbud så att alla kan anpassa sin resa efter egna önskemål. Flygbiljetter kan du hitta via länken till bravofly.se och för hotell via länken booking.se. All bokning sker direkt via de och eventuella garantier och villkor regleras av de du köper tjänster hos. Våra temaresor i landet utförs av professionella guider som pratar engelska och vid eventuella frågor finns även vi nära till hands via telefon eller mail. Vi rekommenderar att inte boka flygbiljetter innan du fått bekräftat att turen kommer att genomföras.

Bokningsregler och betalningsvillkor

Turer genomförs när minimum antal resenärer har anmält sig. Vid enstaka resor kan turen genomföras även vid färre antal anmälda. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Anmälningsavgiften är 30 % av beloppet och ska betalas vid angiven tidpunkt och är inte återbetalningsbar. Resterande belopp skall vara oss tilhanda senast 30 dagar innan avresan. Vid bokningar senare är 60 dagar innan avresa skall anmälningsavgiften betalas inom 3 bankdagar och resterande belopp 30 dagar innan avresa. Vid bokningen senare än 30 dagar innan avresa skall hela beloppet betalas in inom 3 bankdagar och är inte återbetalningsbar. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. dåligt väder, politisk situation i landet etc. Vi reserverar oss för tryckfel samt förbehåller oss rätten att ändra priset vid stora svängningar på valutamarknaden eller flygavgifter. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt från arrangörens sida återfår du betalningen inom tre bankdagar inklusive anmälningsavgiften. Vid fall då resenären avbokar resan senast 30 dagar innan avresa återbetalas den delen som är inbetald utöver anmälningsavgiften. Betalningen sker till vårt bankgironummer 5718-3311.
Vi följer kammarkollegiets regler och villkor för resegarantier.
Allmäna regler om prissättning och information följer konsumenträttens föreskrifter.

Packning

Varje tur skiljer sig åt och därför vill vi be dig att uppmärksamma våra rekommendationer på typ av utrustning och packning som behövs samt villkor för fysisk hälsa. Det är alltid bra att ha med sig lätta regnkläder, solglasögon, några plåster och värktabletter, våtservetter och keps. Vi kommer att röra på oss mycket under resans gång och kommer att utsätta oss för en och annan fysisk utmaning och stora skillnader i havsnivåer. Äventyr innebär också en del risk för skada och därför vill vi uppmana alla att ha bra försäkring inför resan. Vid frågor om försäkring vänligen kontakt vår samarbetspartner, europeiska.

Valuta och kortbetalning

Uppmärksamma vilket land din tur går igenom. Vissa av turerna går igenom flera olika länder och lokalvaluta är att rekommendera. I Bosnien och Hercegovina (BiH) heter valuta Konvertibel Mark (BAM) och kan endast växlas i landet. Kursen är 1/5 dvs 1 mark är 5 kr. På många ställen i BiH kan du betala direkt med euro men i städerna är lokalvaluta att föredra.

Serbien har Dinar (CSD) som valuta och kursen är 10/1 dvs 10 dinar är 1 kr. Valutan kan växlas bara i landet och euron kan inte användas som betalvalutan. I Montenegro, Macedonien, Kosovo och Albanien används euro. I Kroatien heter valuta Kuna (HRK) och går att växla till sig i Sverige. Kursen ligger på ca 1/1,2 mot svenska kronan.

Visa och Mastercard kan användas på många ställen som betalmedel men är inte att rekommendera förutom i stora shopingcentra. Det finns gott om bankomater i storstäderna men på landsbygden är det bara kontanter som gäller. För uttagsavgifter i respektive land vänligen kontakta din bank.
För turer till naturen behöver du inte ha mycket kontanter med dig då vi inte har många ställen att spendera de på. Det mesta är redan inkluderat i priset. Bara mindre summa behövs för egna utgifter t ex fika, dricka, souvenirer.

Pass, visum och övrigt

Det behövs inget visum till någon av dessa länder och ingen speciell vaccination. Resenären är ansvarig att själv hålla sig informerad och uppfylla eventuella krav på tillfälliga föreskrifter och krav på dokumentation som gäller vid resan. Passet skall vara giltig minst 90 dagar efter utresa ur landet. Vatten på flaska är att rekommendera i alla länder. Coronapass eller PCR test kan krävas vid in och utresa från landet.