Bussresa genom Sydeuropa

Reslängd: 12 dagar

Avresa: 05 aug vid minimum 12 anmälda. Andra datum vid förfrågan.

Resans pris: 19.500 kr inkl plats i tvåbäddsrum och mat, guide, transport, flyg fr Sthlm, Köpenhamn övriga bokas vid önskemål. Enkelrumstillägg 130 kr/natt

Sista anmälningsdagen: 30 dagar innan avresedatum

Boka resa

Sydeuropa runt - Serbien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien och Montenegro

Dag 1

Upphämtning på flygplatsen i Belgrad och inkvartering på hotell. Om tiden tillåter kommer vi att ta en stadstur genom staden och äter en gemensam middag. Gästerna som ankommer senare på kvällen träffas med gruppen efter frukosten dagen efter. 

Dag 2

Belgrad - Novi Sad - Sremski Karlovac

Efter frukosten vid kl 09.00 träffas gruppen med vår engelskspråkiga guide för att påbörja vår "bussresa genom Sydeuropa". Vi åker först till Novi Sad. Det är en vacker stad med mycket kultur och historia som vi får berättat för oss av vår duktiga guide. Från Novi Sad åker vi till Sremski Karlovac för att degustera kända viner från deras berömda vinkällare samt äta traditionella maträtter från dessa trakter. Framåt kvällen återkommer vi till Belgrad där vi äter middag och övernattar.

Dag 3

Viminacijum - Golubac - Lepenski Vir - Kladovo
Efter frukosten lämnar vi Belgrad och gör oss mer bekanta med Serbiens kända arheologiska platser och historiska monument samt nationalparken "Djerdap". Vi gör uppehåll vid respektive plats för att komma till en av de äldsta upptäckterna från mesozoikums tid "jordens medeltid" kallad "Lepenski Vir". Här kan vi åskåda hur människorna levde på den tiden. Därefter fortsätter vi Balkan runt turen till Kladovo för övernattning och middag.

Dag 4

Rajacke Pimnice - Felix Romulijan - Zajecar - Brestovacka Banja
Vi lämnar Kladovo efter frukosten och åker till Tekije för en båttur till Tabule Traine. En historisk från romarnas tid där tsar Trajan har tillkännagett slutet på vägbygget längst floden Donau och romariket. 
Efter historien om romariket fortsätter vi till Rajacke Pimnica, den enda i historien bevarade vinkällaren byggd av sten som än idag producerar vin enligt gamla seder och traditioner. Här hittar vi exklusiva viner vi inte kan hitta på butikshyllor. Vi smakar vinerna tillsammans med traditionella maträtter varefter vi åker vidare till Zajecar för ett besök till nationella museet. Här besöker vi den arkeologiska upptäckten, Felix Romulijan, som är en av de mest betydelsefulla romerska platser i Europa. Ett stort komplex med palatser och byggnader vackert målade i mosaik. Platsen tillhör UNESCO arvet.

Härifrån åker vi vidare till Brestovacka Banja för inkvartering på hotellet och middag. 

Dag 5

Staden Nis
Efter frukosten åker vi vidare till Nis för att besöka ytterligare en plats bevarad och känd från romariket, Medijana, tsar Konstantin den Storas sommarresidens. Vi tar också en stadstur genom Nis, en vacker stad, idag känd som universitetsstad, full med liv och rörelse. Vi blir inkvarterad på hotell och smakar på traditionella maträtter till middag.

Dag 6

Kloster Sopocani - Stari Ras - Ras - Novi Pazar - Kloster Studenica
Efter frukosten åker vi genom häpnadsväckande natur och längst floden Ibar. Området kallas för "kungarnas dalar" efter det sagolika landskapet. Vi stannar till vid klostret Sopocan från 1300 talet, en del av UNESCO arvet för att sedan åka vidare till etnografiska museet "Ras" i Novi Pazar. Därefter fortsätter vår rundtur till klostret Studenica där vi får en traditionell middag och övernattar.
 

Dag 7

Kloster Zica - Mecavnik Drvengrad
Innan vi lämnar klostret får vi en rundtur över hela komplexet och historien bakom dess uppkomst. Vi åker vidare till Mokra Gora för att komma tillbaka till nutiden och åskåda filmredaktören Emir Kusturicas by och filmverk. Vi blir inkvarterade i lyxiga bungalow och äter en traditionell middag.

Dag 8

Sarganska osmica - Bron i Visegrad - Sarajevo
Efter frukosten tar vi en tur med den gamla spårvagnen "Sarganska Osmica". Järnvägen är byggd i en form som liknar en åtta och är 16 km lång och har 22 tunnlar, 5 broar och tar oss igenom den svåråtkomliga fjällen Tara. Efter denna tur åker vi till Visegrad där den historiska "Bron över Drina" finns. Bron är byggd på 1700 talet på initiativet av Mehmed Pasa Sokolovic. Härifrån åker vi vidare till Sarajevo, huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. I Sarajevo tar vi en stadstur genom gamla stan och äter en traditionell bosnisk middag. Vi övernattar i Sarajevo, staden är full med mysiga caféer och restauranger och små hantverksaffärer.

Dag 9

rundresor, resor till sydeuropa, resa till bosnien

Mostar - Radimlja - Neum
Sarejevo lämnar vi efter frukosten för att åka vidare till Mostar. Mostar är en turistattraktion och känd för den gamla bron över floden Neretva. Vi tar en stadstur och får en fri stund för shopping, vila, njuta av bosniska specialiteter etc. 
Från Mostar åker vi vidare till Stolac för att åskåda medeltidens kvarlevor som är UNESCO skyddade. Ingen annan stad har fött upp så många kultur- och kretivbegåvade personer. Väl inne i staden dras vi med av den lilla flodens skönhet och fåglarnas kvitter och kan förstå varifrån all den kreativiteten kommer från. 
Efter att ha fyllt våra sinnen med magi och fanstasi åker vi till staden Neum. Det är den enda staden i Bosnien och Hercegovina som har tillgång till det Adriatiska havet. Vi övernattar här och äter vår middag.

Dag 10

bussresa genom sydeuropa

Split - Neum
Efter frukosten åker vi till Split. Split är huvudstaden i den dalmatinska delen av Adriatiska kusten. Vi tar en stadstur genom staden och besöker alla de viktiga historiska platser för att sedan åkerkomma till Neum för övernattning och middag.

Dag 11

Dubrovnik - Kotor
Efter fruksoten åker vi till Dubrovnik och ser oss runt där för att sedan fortsätta vidare till Kotor genom den sagolika Bokokotorska viken i Montenegro. Vi övernattar i vackra Kotor efter en traditionell middag.

Dag 12

Kotor - Dubrovnik
Efter frukosten tar vi en rundtur i Kotor och besöker stadens museum som är UNESCO skyddad. Vi tar en båttur till kyrkan "Gospe od Škrpljela". Därefter åker vi till Herceg-Novi, en annan historisk stad i Montenegro. Här får vi en kortare stund för egna aktiviteter. Efter det åker vi längst vackra vikar och små fiskebyar till flygplatsen i Dubrovnik för resa hem för de som väljer att åka denna dag. För övriga finns det möjlighet att stanna i Herceg-Novi eller bli avsläpta i Dubrovnik. För övriga transfer till flygplatsen.

Viktigt att tänka på inför resan

Turen genomförs när minimum 6 st har anmält sig. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. oväder. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe och för turen i naturen rekommenderas kontanter, dock inga stora mängder då nästan allt är inkluderat i priset. I Bosnien och Hercegovina heter valuta konvertibel mark och kan endast växlas i landet, det finns gott om växlingskontor. Kort fungerar på vissa ställen och bankomater finns i städerna. 

I Kroatien heter valuta Kuna och kan växlas i Sverige. Det går att använda kort i Kroatien samt bankomater finns i städerna.
I Montenegro gäller Euro och kort kan användas på vissa ställe dock är inte att rekommendera. Bankomater och växlingskontor finns det gott om.
Vi rekommendrar inte att ha för mycket kontanter med sig eftersom det mesta är redan inkluderat i priset.

Om du vill stanna några extra dagar eller komma några dagar innan vänligen meddela oss så hjälper vi dig med arrangemanget.