Cykelresa i Serbien

Reslängd: 10 dagar / 9 nätter med hög intensitet

Avresa: vid förfrågan

Resans Pris: fr. 15.800 kr inkl plats i tvåbäddsrum, mat, guide, cykel med utrustning, transport, flyg fr Sthlm och Köpenhamn, övriga vid förfrågan. Enkelrumstillägg 180 kr/natt.

Sista anmälningsdagen: 60 dagar innan avresedatum

Boka resa

Cykelresa i Serbien

Dag 1 - Cykelresan startar med besök i Belgrad

cykelresor, cykelrunor i Serbien, göra i Belgrad

Hämtning på flygplatsen av vår engelskspråkiga guide och cykelexpert som tar oss för inkvartering på hotellet i Belgrad med middag och övernattning. Här får vi en stund tillsammans för att gå igenom vår 420 km långa cykelresa och alla nödvändiga detaljer. På denna resa kommer vi att upleva 1600 km av Serbien.  

Dag 2 - Cykelresa över bergstoppar

cykelresor

KL 0900 träffas gruppen med vår engelsktalande guide i hotellets reception och börjar vår cykelresa i Serbien. Efter en kortare introduktion och välkomnande tar vi oss med minibussar till vår första destination där vi monterar cyklarna och påbörjar den första sträckan på ca 15 km. Cykelresan tar oss över floden Gradac och fortsätter genom vackra bergslandskap på ca 7 km fram till en gammal kloster där vi tar vår första rast. Därifrån cyklar vi över en sträcka på ca 25 km med varierande intensitet över berget Povlen fram till byn Pasina Ravni. Där möts vi av fantastiska vyer över berg- och fjällstoppar och tar en kort paus för att hämta andan och ta några foto. Härifrån cyklar vi vidare med lagom hög intensitet ca 5 km för att komma till familjen Kena, för lite förfriskningar. Efter att ha andats in den fina friska bergsluften och fått i oss lite vätska fortsätter vi vår tur på ytterligare 7 km. Där väntar vår första övernattningsställe med en traditionell middag i byn Gornje Koslje.

Dag 3 - Cykling genom Serbiens vackraste kanjoner

cykla i Serbien, cykelsemester, cykla i Europa

Efter en traditionell frukost fortsätter vår cykelresa över Serbiens branta slutningar till canyon Tresnjice känd som gåsgamens bo. Efter ytterligare 5 km når vi det majästetiska berget Bobijes topp där vi får en stund för att njuta av den orörda naturens skönhet. Efter mellanmålet tar vi oss genom vackra skogar och följer floden Drina under ca 51 km fram till vår nästa destination, Bajina Basta. De första 25 km har vi en intensiv " up-n-down hill" stil medan resten av sträckan är en lång rak sträcka. Vid floden Drina får vi vår välförtjänta lunch för att sedan fortsätta 30 km med hög intensitet genom kurviga skogsstigar fram till Predovog Krsta som ligger på 960 meter över havet, på berget Tara. Där möts vi av ett varmt välkomnande av våra nya värdar inklusive en traditionell middag från trakten.

Dag 4 - Cykling genom Naturreservatet Tara

natur i Serbien, cykla i Serbien, resor till Serbien, cykelsemester, cykelresor

Efter den goda traditionella frukosten tar vår cykelresa oss genom de underbara slutningar som nationalparken Tara har att erbjuda. Detta blir vår tuffaste utmaning då underlaget kommer att växla mellan jord och grusvägar under en sträcka på ca 14 km. Den kommer att ta oss till den västligaste delen av Serbien och efter att ha passerat små byar kommer vi till vår nästa viloplats. Därifrån har vi möjlighet att njuta av vyer över canyoner, sjöar och floder som gör denna del av Serbien till en av de vackraste.
När vi samlat krafterna och alla intryck cyklar vi vidare med hög intensitet på ca 30 km där vägunderlaget växlar mellan asfalt och skogsstigar. När vi har cyklat fram till "Zaovinsko sjö", väntar en lunch i naturen. Därefter väntar en intensiv cykeltur på ca 39 km och ytterligare en 500 meter stigning över havsnivån. Efter några kilometer kommer vi till ethno byn "Drvengrad". Det är den kända filmredaktören Emir Kusturicas hembyn. Här stannar vi över natten i små lyxiga bongalow inklusive middag.

Dag 5 - Cykelresa genom historien

kulturresor till Serbien, resor till Serbien, natur i Serbien

Efter en tidig frukost har vi en tretimmars tur med den gamla järnvägsspåret "Sarganska osmica" för att uppleva de vackraste delar av nationalparken,"skönheten Tara". Därefter cyklar vi vidare ca 50 km under ca 5 timmar till våra nästa bergstoppar, Zlatibor och Zlatar med uppehåll för förfriskningar och lunch. Denna natt kommer vi att bo vid sjön Radinjko sjö antingen inne i kampen eller hemma hos lokalbefolkningen. Inkvarteringen efter önskemål på plats.

Dag 6 - Rafting på Lima

rafting, rafting i Europa, rafting i sydeuropa, rafting på Lima,

Efter frukosten fortsätter vår "cykelresa i Serbien" till Nova Varos för att sedan byta transportmedel till minibussar som ska ta oss till den vilda floden Lim och vår forsränning. Denna raftingturen är en sann adrenalinhöjare. Den tar oss genom vilda forsar och klippor höga upp till 1,5 metar fram till den delen där Lima bredar ut sig och vi kan se det fina klostret, Kumanica. Efter forsränningen tar vi oss med minibussar till byn Jabuka. Härifrån cyklar vi med hög intensitet till Kamena Gora under ca en timmes tid. Nu är vi framme vid vår nästa övernattningsställe som för natten blir hemma hos byns invånare. De bjuder oss på hemlagad middag och berättar gamla historier och sagor från trakten varefter väntar en skön nattsömn.

Dag 7 - Cykelrunda längst Uvac

natur i Serbien, cykla genom Serbien

Efter frukosten är vi tillbaka på våra sadlar och cyklar upp - och nedförsbackar under ca en timmes tid genom skogsstigar och asfaltvägar till Prijepolje. Här väntar transfer till Nova Varos och en cykeltur genom naturreservatet Uvac. Därefter äter vi i byn Akmacici hos värdinnan Ljubinka. Efter den välsmakande lunchen tar vi en cykelresa med "up-n-down hill" via berget Golija och vi cyklar förbi små byar tills vi når vår nästa destination, Katici. Här bor vi i små fjällstugor och äter en god traditionell middag.

Dag 8 - Övernattning på kloster

cykla genom Europa, cykla i Serbien, besök studenica, kulturresa i Serbien, serbiska monument

Efter en traditionell frukost tar vi en tur på ca 30 km över fjällen Kopaonik till byn Rudno där vi får lunch hemma hos byns invånare. Denna del av turen bjuder på ytterligare häpnadsväckande naturvyer där naturen tar oss med sin charm och underlättar vår nästa hårda etapp. Därefter kommer en sträcka med låg intensitet fram till vår nästa spännande övernattningsställe. Denna gång bor vi på klostret Studenica där vi blir serverade klostermiddag och får känna på hur det är att bo på kloster. En speciell uppförandekod förekommer.

Dag 9 - Utmanande cykling

cykla i Serbien, cykelsemester, cykelsemester i Europa, aktiva resor

Efter en traditionell frukost får vi en guidad tur i klostret. Därefter fortsätter vi vår cykeltur genom skogar under ca 3 timmar tills vi kommer till kyrkan som tillägnats "Den Heliga Savo", serbiens största helgon. Här får vi lite förfriskningar och en vilostund. Härmed är "cykelresa i Serbien" avslutad. Efter vilan förbereder vi vår tur med buss tillbaka till Belgrad. Vi packar och monterar ner all utrustning och under eftermiddagen blir vi upphämtade. Ankomst till Belgrad väntas under kvällstimmar med incheckning på hotellet och en välförtjänad avslutningsmiddag med fest och underhållning.

Dag 10 - Belgrads charm

Tid för egna aktiviteter. Vi rekommenderar att ta en tur genom Belgrads gator eller en båttur över Donau och Sava om tiden tillåter. Utcheckning från hotellet kl 11.00 och transfer till flygplatsen efter flygtiden.

Viktigt att tänka på inför resan

Det är viktigt att du meddelar oss storlek till din montainbike vid bokningen. Turen genomförs när minimum 15 st har anmält sig. Minst 60 dagar innan avresan ska bokningen var oss tillhanda. Anmälningar efter det tas emot vid mån av plats.  Anmälningsavgiften på 30 % av resans pris ska vara oss tillhanda 15 dagar efter bokningen och är inte återbetalningsbar. Resteranade belopp ska vara oss tillhanda senast 30 dagar innan avresa. Vid fall där arrangören avbokar resan återbetalas hela beloppet. Vid bokningen senare än 60 dagar innan avresa skall anmälningsavgiften betalas inom 3 bankdagar. 

Svårighetsnivån är intensiv så god hälsa och fysiskt uthållighet är ett måste. Vid hälsobesvär vänligen meddela oss vid bokningstillfället. Då vi befinner oss utanför EU rekommendrar vi att se över er reseförsäkring. Vid önskemål kan extra försäkring tecknas via europeiska, vänligen se länken nedan.

Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan inbland växlas hos Forex Bank. Visa och Mastercard går att använda i många restauranger och livsmedelsaffärer men vi rekommenderar att ha lite kontanter med sig. Vatten rekommenderas på flaska. Inga vaccinationer behövs. Passet bör vara giltig minst 90 dagar efter planerad utresa ur Serbien. 

Ta gärna en liten ryggsäck att ha med under dagen, innehållande vattenflaska, keps, solglasögon, vind- regnjacka och annat som kan tänkas vara nödvändigt under dagen. Våra resväskor kommer att transporteras med bil och vänta på oss vid varje övernattningsställe. Vi har all utrustning med skyddshjälmar, monteinbikes men det går även bra om du vill ta med din egen utrustning. Meddela oss detta så korrigerar vi priset. 

Ifall du vill förlänga din vistelse i landet kan vi hjälpa dig hitta bra boende. Skicka gärna din förfråga.