Reslängd: 8 dagar / 7 nätter

Avresa: enligt önskemål

Resans pris: 13.450 kr inkl plats i tvåbäddsrum och mat, transport guide & flyg Sthlm, Köpenhamn, annan avreseort vid förfrågan. Enkelrumstillägg 150kr/natt

Sista anmälningsdagen: 30 dagar innan önskad avresedatum

Boka resa

Fjällvandring i Serbien

Dag 1

Upphämtning på flygplatsen i Belgrad och inkvartering på hotell och middag i Belgrad.

Dag 2

fjällvandring, vandringsresor, vandra i Serbien, vandra i naturen, vandra i Sydeuropa, semester i Serbien


Gruppen samlas i hotellets reception kl 09.00 efter frukosten för möte med vår engelsktalande guide och avresa genom vackra delar av västra Serbien, kallad Sumadija för att påbörja vår "fjällvandring i Serbien". Vi gör ett kort uppehåll för fika och vila i små byar i närheten av Gornji Milanovac. Därifrån fortsätter vi vår färd till den imponerande ravin Ovcar-Kablar, kallad för "Det Heliga Serbiska Berget", efter alla de medeltida kloster som finns längst floden Morava.  Vi äter en traditionell lunch och åker vidare till byn Kusici, byggd på underbara Javors fjällslutningar. Här checkar vi in på vårt hotell och smakar på traditionella rätter från trakten.

Dag 3

vandringsresor, äventyrsresor, vandra i Europa, aktiv semster,

Efter frukosten följer en heldags äventyrsprogram bestående av: besök till en förtjusande liten by i en av de vackraste delar av canyone Uvce, varifrån vi kan åskåda den största delen av den majestätiska canyonen, Usacka och Ledena grotta och staden Kleka, från 1300-talet. Idag har vi ca 4 km med ca 200 meters stigning över havsnivån av fjällvandring att se fram emot. Vidare åker vi ca 4 km över landsvägar till en liten by som är belägen vid en vattenkälla, för att njuta av vår lunch. Vi kommer att smaka på de traditionella rätterna så som hemrökt skinka, hemtillverkad ost och mjölk, olika pajer och grillad lamm. Efter lunchen beger vi oss på fotosafari där vi kommer att stötta på sällsynta blommor samt fåglar i en häpnadsväckande natur. Vi vandrar ca 5 km och tar oss över underbara herdars betesmarker där vi kan åskåda får, häst, kor och andra djur. På vägen passar vi också på att undersöka en av grottorna genom vilken rinner underjordisk vatten. Vi återkommer till hotellet framåt eftermiddag och blir serverade en god traditionell middag.

Dag 4

packlista för fjällvandring, äventyrsresor, äventyr, fjällvandring, vandra, vandra i Serbien, naturupplevelser,

Efter frukosten väntar ytterligare en heldags äventyrsprogram till fjällen Javor med en 1400 meters höjd över havsnivån. Här kommer vi fram till den gamla gränsen mellan Serbien och Turkiet från 1800-talet. Vi klättar upp till 1528 meter över havsnivån till toppen "Vasilijin Topp" som är fjällens högsta topp. Vi besöker en av grannbyarna Bukovik och tittar på gamla hus och tak täckta med rishö. Härifrån tar vi oss till grottan som har underjordisk sjö, flod och vattenfall men tyvärr få vi inte gå in utan vi stannar utanför och åskådar det vackra landskapet och fortsätter fjällvandra till närmaste byn där vi får vår välförtjänsta lunch med råvarorna odlade av bönderna i byn. Här får vi också smaka på den hemtillverkade snapsen "rakija". Efter den välsmakande lunchen vandrar vi vidare genom skogar och byar med små uppehåll för att plocka skogsbär och växter som används i folkmedecinen. Denna fjällvandringsturen är ca 10 km. Vi återkommer till hotellet för middag och övernattning.

Dag 5

vandringresor

Efter frukosten väntar äventyr på fjällen Pestar och canyonen Uvce. Vi vandrar uppe i fjällen och njuter av de vackra vyarna som stäcker sig framför oss bakom varje kulle. Vi äter en traditionell lunch i en av grannbyarna och återkommer till hotellet för middag och övernattning.

Dag 6

äventyr i Serbien, Uvce nationalpark, vandra i Serbien

Efter frukosten åker vi till Ivanjica och besöker källan med mineralvatten "Prilicki Kiseljak" i byn Prilike. Vi tittar runt och besöker även klostret från 1300-talet kallad "klisure" samt en gammal kyrka döpt efter Den Helige Ilija. Vi äter lunch vid vattenfallet vid floden Moravice. Vidare på vår tur besöker vi en grotta och kyrka kallad efter Hadzi-Prodanove. Väl framme i Guca blir vi mottagna av trumpetorkestern som traken är känd för. Vi smakar på lokala specialiteter och framåt eftermiddagen åker vi tillbaka mot Belgrad där vi blir inkvarterade på hotell och avslutar vårt program. Middagen har vi inte inkluderat idag.  Fjällvandring i Serbien tar sin slut.

Dag 7

att göra i Serbien

Denna dag njuter vi av Belgrads charm. Efter frukosten tar vi en stadsvandring och besöker några av de historiska platserna som Belgrad, en av Europas äldsta huvudstäder, har. Vi äter gemensam lunch och därefter finns det tid för egna aktiviteter. Ingen middag denna kväll, utan vi tipsar att besöka någon av de hundratals mysiga restauranger Belgrad har. Övernattning på hotellet.

Dag 8

Dagen är fri för egna aktiviter fram till avgången till flygplatsen. Upphämtning på hotellet. Frukosten serveras på hotellet.

Viktigt att tänka på innan resan

Turen genomförs när minimum 6 st har anmält sig. Om inte antalet resenärer är uppfyllt tillkommer extra avgift som resenärer får som förslag ifall de vill betala för att kunna genomföra resan. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast fem bankdagar efter det. 30 % av beloppet är inte återbetalningsbart och 70 % återbetalas vid avbokning senast 45 dagar innan avresa. Vid bokningar 45 dagar innan avresedatumet återbetalas inget belopp. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. dåligt väder, dåliga vägar etc. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt från arrangörens sida återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818. Vi har utställd resegaranti.

Turen guidas på engelska. Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe och för turen i naturen rekommenderas kontanter, dock inga stora mängder då nästan allt är inkluderat i priset.

Packlista för fjällvandring bör innehålla passande vandringsskor, kläder för havsnivå över 1200 m, ficklampa för att undersöka grottorna, vattenflaska och keps samt solglasögon och kamera. 

Då vi befinner oss utanför EU rekommenderar vi gästerna att se över sin reseförsäkring.

Vi förbehåller oss rätten att ändra i priset med gästernas samtycke på grund av stora valutarisker.

Vill vistelsen i landet förlängas kan vi arrangera detta också. Vänligen skicka er förfrågan via mail.