Gastronomi och matresa till Guca i Serbien bjuder på en oförglömlig äventyr och nya kunskaper inom traditionell serbisk matlagning, rakijatillverkning, blåsinstument och inte mist folklordans!

Smaka på äkta Serbien!

Reslängd: 6 dagar / 5 nätter

Avresedatum: enligt önskemål

Resans pris: 9.600 kr inkl Flyg T/R Stockholm eller Köpenhamn, andra flygplatser vid förfrågan. Alla måltider, del i två eller trebäddsrum, workshops, utflykter, guide, transfer. Enkelrumstillägg 120kr/natt.

Anmälningsdatum: 30 dagar innan önskad avresa.

Boka resa

Gastronomi och musikresa

Dag 1 - Belgrad

musikresor, gastronomi, gastronomi och musikresor, Guca , resor till Belgrad

Vår gastronomi och musikresa till Serbien startar i Belgrad. Vår engelskspråkiga guide hämtar oss på flygplatsen och vi tar oss in till Belgrad för incheckning på vårt hotell, en stadstur och middag. Belgrad är en av Europas äldsta städer, med ca 1.65 milj invånare.  På grund av läget har Belgrad kallats "porten" till Balkan och "dörren" till Centraleuropa. Staden bjuder på många olika restauranger, barer och ett rikt nattliv. Från stadens borg, Kalimegdan kan man åskåda hur floden Sava flyter in i Donau och uppleva fantastiska solnedgångar.

Dag 2 - Guca och introduktion i blåsinstrument

blåsinstrument, workshop i blåsinstrument, guca festival

Efter frukosten åker vi med buss till Guca, Serbiens medelpunkt för serbisk kultur, blåsinstrument och folklordans. Guca är belägen i vacker naturområde mellan två bergspartier Ovcar och Kablar. Vi kommer fram lagom till lunch och incheckning på våra två/trebäddsrum. Vi börjar vår gastronomi och musikresa med ett varmt välkomnande från våra värdar  och som serbisk tradition säger skålar vi med den hemgjorda Rakija snapsen. Efter lunchen möter vi de ansvariga för blåsinstruments museeum och det årliga blåsinstumentfestivalen i Guca som även kommer att vara våra instuktörer under resa. Vi bildar två team. En som presenterar västserbien och en som presenterar östra Serbien. Eftermiddagen kommer att fyllas med genomgångar och lära känna blåsinstrument samt introduktion i folklordansen, typisk för denna del av Serbien. Framåt kvällen är vi redo för middag och välkomsttalet från våra värdar. 

Dag 3 - Rakija tillverkning, workshop i blåsinstument

gastronoimresa, matresor, laga mat i serbien

Efter vår traditionella serbiska fukost påbörjar våra klasser och workshops. Vi börjar med hur rakija tillverkas och får vara med under hela processen från början till slut. Därefter är det dags för workshops i blåsinstument. För att lugnorna ska få vila gör vi paus för en stadig lunch. Därefter beger vi oss på en vandringstur i det vackra Ovcar- Kablar bergpartiet. Framåt eftermiddagen åtekommer vi till Guca och nu är det dags att laga middag. Idag kommer vi att lära oss baka tradionella pajer, majsbröd och många andra serbiska specialiteter. Under kvällen kommer vi att få smaka alla dessa delikatesser vi har förberett.

Dag 4 - gastronomi och tävling mellan Öst och Väst

folklordans, dans i serbien, serbisk kultur, att göra i serbien

Efter frukosten är det dags att bege sig ut i naturen för mer kultur och mer kännedom om hemligheterna bakom serbisk gastronomi. Vi besöker byn Zlakusa, där lergrytorna gjuts och bräns. De flesta restauranger och företag köpa sina grytor härifrån för ett garanterat kvalité och den bästa smaken i serbiska maträtter. På vägen tillbaka till Guca stannar vi till och besöker en av de mest spektakulära grottorna i Serbien, grotta Potpec. Tillbaka i Guca är det dags för lunch och sista övningar inför kvällens tävling mellan Öst och Väst! Alla deltagare kommer att få var sin traditionell dräkt att ha på under kvällen. Team skall också vara med och dekorerar lokalen inför middag. Efter middagen är det dags för tävlig mellan våra team. Våra värdar och en professionell jury kommer att vara domare under tävlingen och kvällens vinnare presentas och firas med blåsorkestern och folklordans.

Dag 5 - Belgrad

skadarlija, serbisk matkultur, att göra i Belgrad, paketresor

Efter frukosten är det dags att säga adjö till våra värdar och fantastiska instruktörer. På vägen mot Belgrad kommer vi att stanna i souvenierbutiker för de som vill ta med sig serbiska delikatesser hem till Sverige. Vi stannar för lunch och väl inne i Belgrad tar vi en stadstur genom Belgrad och dess mest kända kulturbyggnader. Efter incheckningen på vårt hotell är det dags för vår sista gemensamma middag på en av de många traditionella restauranger i Belgrads gamla stadsdel, Skadarlija.

Dag 6 - Hemfärd

resa rill Belgrad, att göra i Belgrad

Efter frukosten är dagen fri fram till avgången till flygplatsen. Belgrad har många parker och världskända musseum att utforska t ex Nikola Tesla Musseum, Titos grav kallad "Kuca Cveca" (i översättningen blomsterhuset) etc.

Inför resan

Turen genomförs när minimum 15 st har anmält sig. Vid färre anmälda ändras resans pris. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. oväder. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Turen guidas på engelska. Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe men vi rekommenderar att ta ut kontanter i bankomater. De flesta måltider är redan inkluderade i priset så inga stora mängder behövs.