Reslängd: 6 dagar / 5 nätter

Avresedatum: enligt önskemål

Resans Pris: 8.700 kr inkl mat och plats i tvåbäddsrum, guide, transport, flyg fr Sthlm och Köpenhamn, övriga vid förfrågan.

Sista anmälningsdagen senast 30 dagar innan avresedatum

Boka resa

Matresa till Serbien

Dag 1

Upphämtning på flygplatsen och incheckning på hotellet. Om tiden tillåter passa gärna på att ta en promenad i Belgrad, staden bjuder på en mängd trevliga restauranger med lokala specialiteter och goda vin- samt ölsorter. Låt din matresa börja!

Dag 2

matkultur i Serbien, viner i Serbien, serbisk kultur, serbisk matkultur, resor till Serbien

Kl 09.00, efter frukosten, samlas gruppen vid hotellets reception för möte med vår engelskspråkiga guide. Med vår turistbuss tar vi oss till den vackra Fruska Gora och klostret Grgetega. Här gör vi ett litet uppehåll och en stund för att besöka klostret samt andas in den friska luften och komma in i semesterkänslan. Därefter fortsätter vi turen till byn Neradin där vi blir välkomnade och bjudna på en traditionell lunch i Parkov Salas och påbörja vår "matresa till Serbien". Väl mätta och utvilade tar vi oss vidare till Sremski Karlovac där vi tar en promenad genom det vackert inreda stadskärna med slott, den Helige Nikolas kyrka, fontänen "Fyra Lejon" och vidare till Honungens museet där vi får smaka olika sorters honung och viner som produceras i trakten. Framåt eftermiddagen når vi gamla ruiner av Petrovaradins slott varifrån vi får en fantastisk panorama utsikt över Novi Sad, en av Serbiens storstäder. Vi tar oss in till Novi Sad och blir inkvarterade på hotell. Kvällen ägnar vi oss åt att tävla i tillagning av fisksoppa vid floden Donaus kust. Vi upptäcker "Serbiens gastronomiska hemligheter". Efter den välsmakade fiskmiddagen återgår vi till hotellet för en god nattsömn inför morgondagens äventyr.

Dag 3

matresa genom Serbien, mat i Serbien, mat på Balkan

Efter frukosten åker vi till ethno byn "Zornica kuca" där vi blir välkomnade av våra värdar med hemlagad snaps "rakija" som värmer upp kroppen och är bra för hälsa, sägs det i trakten. Dagens lunch kommer att bestå av gamla serbiska specialiteter serverade i keramiska skålar. En äkta matupplevelse! Vi får smaka på olika hembakade pajer, kött tillagad i speciella grytor under glöden och mycket annat. Efteråt fortsätter vår tur genom underbara delar av västra Serbien som bjuder på majestätiska vyer över berg och dalar fram till byn Klaticeva där vi får smaka på ytterligare en hemtillverkad snaps gjord av plommon "sljivovica". Här kommer vi att övernatta i lyxigt inreda hem i byn. Till kvällsmaten får vi hemgrillade specialiteter från trakten.

Dag 4

lufttorkad skinka, mat i Serbien, matresor, vinresor

Efter en traditionell frukost åker vi vidare till majästetiska Ovcar-Kablar ravin där vi tar en kortare rast och njuter av utsikten. Härifrån tar vi oss till Museeum " gamla byn" Sirogojna där vi blir mottagna med en hemlagad snaps "rakija". Här får vi dagens lunch baserad på hemlagad filmjölk, vitost, grillad lam samt pajer från trakten och andra kulinariska specialiteter som hör till just den här delen av Serbien. Under eftermiddagen tar vi oss till ethno parken "Terzic Gården" i Zlakusi där vi välkomnas med rakija och blir inkvarterade i gamla fint inreda stugor. Middagen kommer att bestå av rätterna lagade på surkål. Övernattning.

Dag 5

sljivovica, mat i Serbien, serbisk national drick, juggesprit,

Efter frukosten åker vi genom en häpnadsväckande natur fram till Valjevo. Under resans gång gör vi ett uppehåll för att smaka på hemlagade pajer i byn Mionica för att sedan fortsätta till byn Podbukovi där värdarna väntar med "sljivovica". Här stannar vi även för en traditionell lunch innehållande grillad griskött, ekologisk och närodlad sallad och frukt samt andra specialliteter som hör just till dessa traker. Under sen eftermiddag kommer vi fram till restaurangen "Zornica hem" där vi får smaka på serbiska efterrätter som baklava, kadaif etc. Under kvällen kommer vi tillbaka till Belgrad och blir incheckade på hotellet för övernattning. Här tar vi farväl av våra guider och avslutar programmet.

Dag 6

Denna dag har vi inget program utan överlåter var och en att hitta på något efter egna önskemål. Utcheckning från hotellet kl 11.00 samt transport till flygplatsen.

Viktigt att tänka på innan resan

Turen genomförs när minimum 6 st har anmält sig. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. oväder. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Turen guidas på engelska. Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe och det finns gott om bankomater inne i städerna.