Rundresa genom historien

Avresa vid minimum 15 anmälda: 27 april och 15 sept. Andra datum vid förfrågan.

Reselängd: 8 dagar

Resans pris: 13.800 kr inkl plats i tvåbäddsrum, mat samt flyg och guide. Flyg från Sthlm, Köpenhamn, övriga orter vid förfrågan.

Anmälningsdatum: minst 30 dagar innan önskad avresedatum

Boka resan

Rundresa genom historien

Dag 1

Vår första stopp blir flygplatsen i Bosniens huvudstad Sarajevo där vi blir hämtade av vår engelskspråkiga guide som tar oss till vårt hotell i Sarajevo för incheckning.

Dag 2

historieresa genom Balkan, balkan runt, resa till Sarajevo, äventyrsresor, kuturresor, rundresa i Bosnien, Tito

Efter frukosten kommer gruppen att samlas i hotellets reception med vår guide för att påbörja vår "rundresa genom historien" som följer forna Jugoslavien president Titos vägar och gömställen under andra världskriget. Vi börjar med en stadstur genom Sarajevo. Sarajevo är huvudstaden i Bosnien och Hercegovina och är också platsen där första väldskriget började när Gavrilo Princip sköt den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand. Förutom det har Sarajevo en rik historia och arkitektur som bär anor från 1400-1500 talet då Osmanska riket härskade över området. Den har tidigt blivit känd som en mångkulturell stad då den ansågs förena öst och väst. I staden finns många andra historiska platser som vi får veta mer om av vår guide.
Efter stadsturen forttsätter vår rundresa med turistbussen till en av de äldsta nationalparker i Bosnien, "Nationalparken Sutjeska". Parken har spelat en betydelsefull roll i andra världskriget i forna Jugoslavien. Här har den största striden utspelats mellan "Titos Partisaner" och tysklands armé. Vi kommer att vandra runt i området och besöka monument och minnesplatser som finns till minnen av alla de som kämpat och förlorat sina liv i striden. 

Vi kommer att övernatta på ett hotell i Tjentiste där vi kommer att njuter av en traditionell middag och vår nattsömn.

Dag 3

resa till Mostar, rundresa i Bosnien, historia i Bosnien, resa till bosnien

Sutjeska - Mostar

Efter frukosten fortsätter vi vår rundresa mot Mostar med uppehåll vid Dragos Sedla för att njuta av den förföriska utsikten över floden Sutjeska. Vi kommer också att stanna till vid en av de två urskogar i Europa - "Perucica" där vi förutom naturen får åskåda det majestätiska vattenfallet "Skakavac". 

Efter den fantastiska naturupplevelsen fortsätter vi till Mostar, staden byggd under 1500 talet som avspeglar en vacker blandning av turkarnas arkitektur och dalmatinsk hantverk. Staden är mest känd för sin berömda bro och de unga karlar i stan som frimodigt hoppar från brons topp in i det kalla men inbjudande floden Neretva. Om vi har turen med oss kanske vi får bevittna en av dessa hopp. 

Efter lunchen åker vi till byn Blagaja där floden Buna tar sina former. Den är ytteligare en av naturens underbara skapelse. Dess skönhet har förfört turkiets sultan som beodrade att bygga ett Teki för Darvisher där under 1600 talet. Denna plats är än idag en av de hemlighetsfulla platser i Bosnien och Hercegovina. Efter rundvandringen återkommer vi till Mostar för att njuta av kvällen och den goda traditionella maten vi får till middag. Övernattning.

Dag 4

resa till naturen, historieresa, resa till bosnien, upplev bosnien, historia om bosnien

Mostar- Jablanica - Jajce

Från Mostar åker vi till Jablanica, en del av Alpinska Dinaras bergskedja där många stora strider har ägt plats mot tyskarna under 1943. Här har partisanernas stora sjukhus varit beläget och Jugoslaviens kommunistpartiets huvudkvarter, vilket förklarar tyskarnas önskan om att förstöra området. Än idag finns det platser som har bevarats som minne till dessa stora stider och partisanernas styrka och mod. Vi fortsätter vår rundresa genom historien till Jajce. En mindre stad full av liv och rörelse känd för sitt vattenfall och den utsökta fisken som finns i floden. I staden har året 1943 bildats Socialistiska federativa republiken Jugoslavien och därmed är av stor betydelse för den gamla Jugoslaviens historia. Vi kommer att äta middag och övernatta i staden.

Dag 5

Kusturica, rundresor, kuturresor, resor till bosnien

Jajce-Visegrad-Mecevnik

Efter frukosten avslutar vi vår AVNOJ program i Bosnien och åker vidare in till Serbien. På vägen stannar vi till i staden Visegrad där vi får åskåda den världsberömda bron över floden Drina. Efter lunchen fortsätter vår historieresa till filmredaktörens hem "Emir Kusturica" i staden Drvengrad. Vi blir inkvarterade i lyxiga bungalow och får titta på en kortare filmprojektion samt redaktörens många berömelser och verk. Middag, övernattning.

Dag 6

upplevelseresor, naturen i Europa, vandra i Europa, vandra i Bosnien, Titos vägar och gömställen

Mecavnik – Belgrad

Efter frukosten fortsätter vår kulturresa till Uzice där v besöker museet "Revolucija" och där kulturgruppen Uzice gör en uppvisning "Titos pionjärer". Vi får se hur ungdomar i forna Jugoslavien hälsade på Tito och avlade sitt ed att de kommer att vara bra elever och snälla barn.  En tradition som togs bort med Jugoslaviens bortfall. 

Därifrån åker vi vidare mot Belgrad med uppehåll för lunch och åskådning av naturskönheter och sagolika trakter i sydvästra Serbien. Vid ankomsten till Belgrad blir vi inkvarterade på hotell och äter en traditionell serbisk middag.

Dag 7

Jugoslaviens historia, historieresa till serbien, historieresa till bosnien, historieresa till bosnien och hercegovina, kriget i bosnien, resa till sarajevo, resa till Belgrad

Belgrad

Efter frukosten tar vi en halvadags rundvandring genom Belgrad: Nationella Teater, Republikens Torg, Kalimegdan, St. Sava Tempel. Vi avslutar stadsturen med besöket på Museum "Revolucija" som har ett rikt historisk innehåll och där forna Jugoslaviens president "Josip Broz Tito" är begravd
Vi äter en gemensam lunch för att sedan skiljas åt och få en fri eftermiddag för egna aktiviteter. Vi samlas igen framåt kvällen för att njuta av en traditionell middag med levande musik i den berömda boemiska kvarteret Skadarlija. Övernattning.

Dag 8

Efter frukosten är dagen fri för egna aktiviteter innan avresan till flygplatsen. Här tar vårt program slut.

Inför resan

Turen genomförs när minimum 4 st har anmält sig. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. naturkatastrofer etc. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Valutan i Bosnien och Hercegovina är konvertibel mark och kan endast växlas i landet. Det finns gott om växlingskontor överallt. Lite Euro i kontanter kan vara bra att ha med sig men inga stora mängder då allt är redan inkluderat i priset. Det går inte att betala med euro och att betala med kort är inte att rekommendera.

Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe men vi rekommenderar att ta ut kontanter i bankomater. De flesta måltider är redan inkluderade i priset så inga stora mängder behövs.

Packning: bekväma kläder samt vindjacka och bra vandringskor.

728x90 Plane1