Vandra genom Kroatien, Serbien och Bosnien och Hercegovina

Reslängd: 16 dagar

Avresa: 16 aug eller vid förfrågan och minimum 10 anmälda

Resans pris: fr 15.800 kr inkl plats i tvåbäddsrum, mat, guide, transport, flyg från Sthlm, Köpenhamn övriga vid förfrågan.

Sista anmälningsdagen: 30 dagar innan avresedatum

Boka resa

Vandra genom Kroatien, Serbien och Bosnien och Hercegovina

Dag 1

Upphämtning på flygplatsen av vår guide och inkvartering på hotell i Belgrad med övernattning.

Dag 2

vandra genom Sydeuropa, äventyrsresor, vandra i Europa

Kl 09.00 samlas vi vid hotellets reception med vår engelsktalande guide och startar vår resa med buss till Nationalparken Tara, en historiskt och geografiskt viktig del av sydvästra Serbien.  Här bli vi inkvarterade på eko-hotellet "Carobni breg" i Mokra Goras vackra park. Här äter vi en gemensam traditionell middag innan vår nattsömn.

Dag 3

Efter en god frukost börjar vi vår första vandringstur i nationalparken Tara. Vi kommer att vandra 19 km genom tallskogar, över blomsterfyllda ängar på en havsnivå mellan 1065 och 1544 m.ö.h. På vägen kommer vi att göra uppehåll vid en av de högsta topparna av fjällen Tara på 1544 m.ö.h. för att njuta av hänförande utsikter, tystnaden och den friska luften som kommer att fylla våra lungor med ny energi. Härifrån kan vi se fjällstoppar över västra Serbien samt Bosnien och Hercegovina. Under vandringen kommer vi att gå förbi gamla trähus och ski-center "Iver". Vi kommer att besöka små byar där gamla traditioner och levnadssättet lever än idag. Vi äter en rik traditionell lunch varefter vi går tillbaka till hotellet "Carobni Breg". I hotellet äter vi vår middag och vilar inför morgondagens äventyr.

Dag 4

vandra i Bosnien och Hercegovina, naturen i Bosnien, äventyrsresor, vandringsstigar i Bosnien och Hercegovina

Efter frukosten begär vi oss med vår buss från Tara till Nationalparken Sutjeska i Bosnien och Hercegovina. På vägen stannar vi till i Drvengrad, en stad känd efter den stora kända filmredaktören Emir Kusturica. Förutom Kusturica är staden känd för den gamla spårvagnen kallad för "Sarganska Osmica". Den är fortfarande i bruk och tjänar som turistattraktion. Den kommer att ta oss genom Mokra Gora samt Taras vackraste delar. Turen varar i ca 2,5 h. Därefter fortsätter vi med en promenad till vattenfallet "Skakavac" i en del av naturreservatet. Till lunch blir det picknick i naturen och en stund för återhämtning av alla intryck vi fått under dagen. Vår tur fortsätter vidare in till Bosnien och Hercegovinas, UNESCO skyddad "bro över Drina", från 1570-talet, i staden Visegrad. Bron har blivit omtalad i många historieböcker. Efter Visegrad åker vi till Nationalparken Sutjeska och blir inkvarterade på hotellet "Mladost" i Tjentiste. Här äter vi en traditionell middag. Dagens vandring ligger på ca 8 km.

Dag 5

Efter frukosten åker vi till sjön "Donje Bare" varifrån vi vandrar över tallskogar upp till 1.858 m.ö.h. till fjälltoppen "Ugljesin Vrh". Härifrån sträcker blicken sig över de allra högsta berg- och fjälltoppar i Bosnien och Hercegovina. Vid tidig eftermiddag återkommer vi till vårt hotell där vi äter middag och övernattar. Under dagen har vi gått 9 km under ca 4-5 h.

Dag 6

vandra genom Europa, naturupplevelse, äventyr

Efter frukosten åker vi vidare till "Lokva Derneciste" varifrån vi påbörjar vår vandringstur på 10-14 km, under ca 9 timmar. Idag kommer vi till den högsta fjällstoppen i Bosnien och Hercegovina, Maglic, på 2.386 m.ö.h. För att nå toppen kommer vi att behöva ca 4 timmars vandring över vackra men svårgenomträngliga små skogsstigar, branta slutningar och kala bergstoppar. OBS! Denna tur är inte för de som lider av höjdskräck. Väl uppe vid toppen äter vi vår lunch i naturen och njuter av den sagolika utsikten över Montenegro och vår nästa destination, "Trnovac sjö" med sin karakteristiska smaragdgröna färg. Vi vandrar till Prnjavor och blir skjutsade tillbaka till vårt hotell på Tjentiste. Denna tur ställer höga krav på oss och för de som inte gillar höga höjder eller har svårt för höga havsnivåer rekommenderar vi att stanna på hotellet och vandra i området där omkring.

Dag 7

vandra i Sydeuropa, äventyr i Bosnien och Hercegovina

Idag tar vi en lugn promenad genom tallskogar över fjällen Trebevic, varifrån vi kan se Sarajevo under fina sommardagar. Vi åker till Jahorina för att kunna klättra upp till Trebevic fjällstoppen på 1.629 m.ö.h. varifrån vi kan åskåda vackra fjällstoppar över fjällar Romanija och Bukovik. Denna del av Bosnien och Hercegovina har blivit hårt drabbad av det gångna kriget och vi uppmärksammar alla att hålla sig nära guiden för att inte komma till områden som fortfarande kan vara spärrade. Förr i tiden var detta en stor utflyktsort och det fanns en lift som tog folk från fjällen Trebevic och Jahorina.   

Strax innan vi når fjällstoppen kommer vi till en gammal fjällsstuga döpt efter hjälten "Vaso Miski Crni"  från andra världskriget. I området finns en gammal välkänd botanisk trädgård "Alpinetum", som har funnits i över 70 år och har alla de sällsynta växtarter från länderna som förr kallades Jugoslavien. Om värdet tillåter kan vi se Sarajevo och alla omkringliggande berg- och fjällsstoppar. Denna plats kallas även för "universums gröna center" efter de vackert beväxta gröna bergstoppar. Efter att ha fått andas in all den friska luften och njutit av den hänförande utsikten tar vi oss ner till bob-leden där Olympiska spel ägde rum 1984. Vi blir inkvarterade på hotell Kandilj i Sarajevo inkl frukost och lunch.

Dag 8

vandra i Bosnien och Hercegovina, äventyrsresor, aktiva dagar

Idag vandrar vi runt på fjällen Bjelasnica utanför Sarajevo, där Olympsika spel ägde rum 1984. Vi vandrar hela dagen och når toppen Obelj på 1.896 m.ö.h. samt besöker den närliggande byn Lukomir på 1.469 m.ö.h. Lukomir är en av de högst belägna byar i Bosnien och här kan vi njuta av att se hur gamla traditioner och sättet att leva på har blandats med det moderna samhället och dess faciliteter. Hela turen tar oss över dalar och fjälltoppar varifrån vyn kan stäcka sig flera hundra meter framför oss och vi får en känsla av att vi står vid världens ände. Dessa utsiktsplatser och vyer går inte att beskriva med ord. De måste upplevas!

På väg ner stannar vi till vid de sju kvarnar vid en vattenkälla där folk under flera hundra år har hämtat dricksvatten och malt sitt vete. Efter att ha svalkat oss lite och återhämtat andan fortsätter vi till byn Umoljani där vi blir välkomnade med lite dricka och vår transfer tillbaka till Sarajevo. I Sarajevo blir vi inkvarterade i privata hem som har rum till uthyrning inkl middag, frukost och lunch. Idag har vi vandrat i 7-8 timmar, 9 km och med en stigning på 700 meter mellan destinationer.

Dag 9

Hercegovina, Mostar i Bosnien och Hercegovina, städer i Hercegovina

Efter frukosten tar vi oss till Mostar, Hercegovinas pärla. Under resan kommer vi att stanna till och besöka dalen "Diva Grabovic" belägen i enastående delen av fjällen Cvrsnice, ( hög 2.228 m.ö.h.). Här möter den varma meditariska klimatet den hårda och kalla klimatet uppe från fjällen. I dessa trakter tar vi en promenad genom jaktmarker som förr i tiden tillhörde kungafamiljen Karadjordjevic. Dessa stigar bjuder på en natur utan dess like och genom rika tallskogar kommer vi fram till vattenkällor där vi kan fylla på våra vattenflaskor med iskallt källvatten. Detta blir en tuff tur men bjuder på sagolika naturupplevelser värda mödan. Från vårt lunchställe kommer vi att kunna se den största stenen på Balkanhalvön på 1.000 m.ö.h. omringade av Cvrsnica fjällstoppar som riktar sig mot alla håll och kanter. Detta ger en panoramavy som drar andan ur en. Framåt kvällen åker vi till Mostar, där vi bli incheckade på hotell Demadino. I bokningen ingår frukost och lunch, ej middag. I staden Mostar kommer vi att hitta många fina restauranger och caféer att spendera kvällen på. Dagens tur blir ca 15 km med mellanhög intensitet.

Dag 10

Efter frukosten tar vi en stadstur genom Mostar och besöker dess historiska platser och monument, under ca 1 h. Efter det åker vi med buss under ca 2 h mot  Kroatien. Vi stannar till i Ethno byn Kokorici där vi bor i hjältninnans "Hasanaginicas" hem. Hasanaginica är omskriven i många gamla folkdikter och sånger. Denna by kännetecknas av gammal arkitektur gjord i sten samt folksamlingar och underhållning med folkmusik och folkdans. Byborna sjunger om legender och hjältar från byn samt berättar gärna historier om trakten. Vi åker till den närliggande staden Vrgorca där vi äter en traditionell lunch gjord på gamla recept, för många sedan länge bortglömda.

Efter vilostunden påbörjar vi vår första vandring i Kroatien. Vi tar oss upp till bergstoppen "Ilica glavice" efter att ha besökt en övergiven liten by i närheten. Efter "Ilica glavice" fortsätter vi till "Maskara" varifrån vi får en underbar vy över trakten. Under denna vandringstur upptäcker vi många historiska monument och kvarlevor från alla de herravälden som härjade i området under historiens gång. Den största kulturarvet kommer från turkarnas tid. Efter några timmar av gammal historia återkommer vi till vår övernattningsby Kokorici för middag och övernattning.

Dag 11

Efter frukosten fortsätter vi till Turije på 700 m.ö.h. för dagens vandring till vattenkällor "Lozovac" och "Ljubovici" upp till toppen "St. Jure" på 1.762 m.ö.h. Väl uppe kan vi njuta av underbara vyer mot Adriatiska havet. Här äter vi vår lunch samt tränar andning i den rena luften medan vi njuter av den vackra panoramavy som sträcker sig framför oss. Från toppen av "St Jure" fortsätter vi vandra till vattenkällor "Oceska" och "Milic" var vi blir hämtade för att återgå för middag och övernattning i byn Kokorici. Denna tur är krävande och vi kommer växlar mellan 1.000 meter havsnivå under dagen. Vi vandrar i 9 timmar under dagen.

Dag 12

vandra i Sydeuropa, vandra i Hercegovina

Kl 08.00 efter frukosten åker vi med bussen under ca 2 timmar till Canyon Zrmanje. Dagens vandringstur på ca 6 timmar kan börja. Idag vandrar vi lite lätt och inga stora skillnader i havsnivån förekommer. Vi går igenom sagolika floddalar och canyoner av tre floder, vattenfall, traditionella hus och kvarlevor från forna tider. Idag äter vi vår lunch ute i naturen medan vi hämtar krafterna och njuter av den friska luften. Efter lunchen vandrar till till toppen vart vår transfer till Starigrad väntar på oss. Vi blir inkvarterade i ethno huset "Marasovic" där vi blir serverade middag och får vår välförtjänade nattsömn.

Dag 13

Kl 07.00, efter frukosten åker vi under två timmar till Zavicani. Där tar vi en lätt vandringstur under ca 7 timmar genom naturen som bjuder på ovanlig flora och fauna samt K-märkta hus och byggnader. Vi äter vår lunch i en av de gamla trästugor belägna uppe på " Pasavic Vrh" för att sedan fortsätta vandra till toppen "Veliki Alan". Här väntar vår buss för att återkomma till vårt övernattningsställe "Marasovic" var middag och där en skön säng väntar på oss.

Dag 14

Efter frukosten börjar vi vandra direkt från vårt övernattningsställe till fjällen Buljma på 1.000 m.ö.h. tills vi når en av de vackraste fjällsstoppar, Velebit på 1.600 m.ö.h. Härifrån vandrar till neråt till herrgården "Ramica dvori" där vi blir serverade en traditionell lunch lagad på närodlade råvaror som levereras med hästvagn för att meddela att gästerna är på väg. OBS! Denna vandringsleden är väldigt intensiv och kräver god kondition och fysisk uthållighet. Vandringen varar i ca 8-10h och vi är tillbaka lagom till middag och övernattning i Marasovic.

Dag 15

Efter en tidig frukost åker vi med buss, kl 08.00 i ca 45 minuter till Libinja. Libinja är en dal under St. Brdo bergen i södra Velebit. Här klättrar vi till toppen "Vlaski Grad" och " Sveto Brdo" på 1.753 m.ö.h. Väl uppe på toppen kan vi njuta av den vackra vyn mot Italien. Idag blir det lunch i naturen och vi vandrar ca 3 timmar i medelhögt tempo. Efter vilan vandrar vi vidare över toppar och berg till Selin där bussen väntar på oss för att återkomma till Marasovic. Middag och övernattning.

Dag 16

Efter frukosten åker vi till Zadar, staden vid Adriatiska havets kust. I Zadar besöker vi kyrkan av Helige Donat, Foruma och andra historiska platser. För de som vill stanna kvar i Zadar skiljs vi åt vid lunchen och för de som ska till flygplatsen säger vi adjö där.

Viktigt att tänka på innan resan

Denna tur ställer krav på god fysisk hälsa och kondition samt bra vandringsskor och en lättare ryggsäck att ha med under dagen. Glöm inte dubbelkolla din reseförsäkring.

Turen genomförs när minimum 6 st har anmält sig. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. dåligt väder, dåliga vägar etc. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Om du har speciella önskemål så t ex flyg från annan ort, enkelrum eller andra önskemål vänligen skicka en förfråga till oss. 

Valutan i Serbien är serbiska dinar och kan växlas på vissa FOREX Bank kontor eller på växlingskontor i landet. Euro accepteras inte som betalvaluta. Kort fungerar på vissa ställe och för turen i naturen rekommenderas kontanter, dock inga stora mängder då nästan allt är inkluderat i priset. I Bosnien och Hercegovina heter valuta konvertibel mark och kan endast växlas i landet, det finns gott om växlingskontor. Kort fungerar på vissa ställen och bankomater finns i städerna.

I Kroatien heter valuta Kuna och kan växlas i Sverige. Det går att använda kort i Kroatien samt bankomater finns i städerna.

Vi rekommendrar inte att ha för mycket kontanter med sig eftersom det mesta är redan inkluderat i priset.

728x90 Plane1