Vandra bland molnen och rör himlen!

Reslängd: 7 nätter / 8 dagar

Avresa: enligt önskemål

Resans pris: 13.700 kr inkl flyg, boende, mat, guide, transfer, CD med foto.

Sista anmälningsdatum: 30 dagar innan önskad avresa.

Boka resa

Vandringsresa i Dinariska Alperna

Dag 1 - Sarajevo eller Tuzla

att göra i Sarajevo, vandra i Bosnien, vandringsresa i Dinariska Alperna

Vi anländer i Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo eller Tuzla. På flygplatsen väntar vår engelsspråkiga guide som tar oss in till vårt hotell för incheckning. Därefter tar vi en stadstur genom Sarajevo, staden kallas även för lilla Istanbul tack vore sin arkitektur, marknadsplatser och matkultur bevarad ända sedan Osmanska riket som styrde i området på 1500 talet. I staden hittar vi även vackra byggnader från Österrike-Ungerns tid från 1800 talet. Vandringen avslutar vi med en gemensam traditionell middag. I fall vi anländer till Tuzla övernattar vi där och dagen efter fortsätter vår resa genom Bosnien och Hercegovinas underbara natur.

Dag 2 - Vandring till vattenfallet Skakavac

vattenfall Skakavac, vandringsresor i Europa

Efter frukosten beger vi oss ut i naturen för vår första vandring i Bosnien och Hercegovina. Tillsammans med vår guide åker vi utanför Sarajevo och startar vår vandringsresa mot vattenfallet Skakavac, en oförglömlig naturupplevelse med 98 meters hög vattenfall. Skakavac är den största ständigt flödande vattenfallet i Bosnien och Hercegovina. Här tar vi en kortare paus för vår lunchpaket för att sedan fortsätta genom tjocka barskogar till basen av vattenfallet. Här väntar oss en fantastisk utsikt över vattendimma och skog. Vandringen är medelsvår och tar ca 5 timmar. Vi återkommer till Sarajevo för en god middag och övernattning.

Dag 3 - Vandring i Dinariska Alperna

Efter frukosten beger vi oss till vår första vandrings startpunkt på vår vandringsresa i Dinariska Alperna till byn Umoljani beläget på Bjelasnica. På Bjelasnica har Olympiska spel ägt rum 1984. Vi kommer att vandra i ca 6 timmar med uppehåll för fika och lunch. Under vandringsturen kommer vi få höra historien om byn Umoljani som fått sitt namn efter att byborna bad till Gud om att inte bli uppätna av draken som var på väg mot de. Under vår vandringstur kommer vi att träffa fårherdar som är ute med sina får. Vår vandringstur börjar på ca 1200 möh. Under vandringsturen kommer vi att vandra upp till ca 1900 möh för att sedan sakta gå ner till 1490 möh till Bosnien och Hercegovinas högst belägna byn Lukomir. Lukomir förklarades för ett kulturlandskap och ett nationalmonument. Stenhus täckt med bältros av körsbärsträ, frisk luft, doften av naturen, lokala köket, mjölkprodukter, ekologisk mat och gästfrihet är allt vi kan hitta i Lukomir. Här är regeln "Njut, glöm vardagen, känn naturen, rör vid himlen och göra dig fri".
Övernattning och middag är organiserade i hemmet på Lukomir. Deltagarna behöver ha kläder och skor för vandring, samt ombyte.

Dag 4 - Vandring i Dinariska Alperna

boracko jezero, vandra i bosnien, vandringsresor,

Efter en rik tradionell frukost åker vi till vår nästa vandrings startpunkt Visocica.  Detta är en av naturen byggd skiljeväg mellan Bosnien och Hercegovina. Idag kommer vi att vandra i ca 7 timmar och får njuta av fantastiska vyer över canjoner, fjälltoppar, snabba forsar och vattenfall. Vi har en lunchpaket med oss och gör uppehåll för pauser och fotografering. Framåt kvällen kommer vi till vår nästa övernattningsställe Boracko Jezero (Boracko Sjö). Boracko Jezero är en liten sjö med en fin anläggning där vi kan njuta av naturen och god mat. 

Dag 5 - Vandringsresa genom historien

Idag kommer vi att åka runt i Hercegovina och besöka några historiska platser i området för att få en helhetsbild av området och dess historia. Vi börjar med staden Mostar känd för sin bro som är UNESCO skyddad och stadens många historiska monument. Därefter beger i oss till Medjugorje, en plats känd världen runt för katolska pilgrimer då Maria ska ha uppenbarat sig här. Detta är det enda pilgrimsfärd i världen för katolska pilgrimer. Efter Medjugorje beger vi oss till vattenfallet Kravice. Kravica vattenfall är ett naturfenomen likt Niagara vattenfall, där 150 meter vetten sveper ner från en höjd av 30 meter, vilket skapar ett enormt dån och daggregn. Ett fantastiskt ställe för fotografering och lunch. Härifrån åker vi till medeltidens stad Pocitelj byggd under Osmanska riket. Här får vi lära oss en del historia om Osmanska riket samt besöker några monument som finns kvar. Därefter åker vi vidare till staden Blagaj från XV talet, som även är en födelseort till dagens Hercegovina. Dagens vandringstur avslutar vi på en fin restaurang vid floden Buna. Spara lite plats på kameran för även här kommer vi att hänföras av fantastisk natur och vyer. Middag och övernattning i staden Konjic.

Dag 6 - vandringsresa i Dinariska Alperna

Idag tar vår "Vandringsresa i Dinariska Alperna" oss till Hercegovinas Himalaya. Detta anses vara en av områdets vackraste fjällpartier. Vi kommer att bestiga fjällen kallad Prenj. Ett fantastiskt ställe för de som älskar klättring. Vandringsturen varar i ca 6 timmar och vi tar upp oss via dalar samt en del klättring via säkrade klättringsstigar upp till ca 2200 möv där två bergstoppar möter varandra. Denna fantastiska utsikt över höga berg och dalar går inte att beskriva med ord. En del vilda hästar finns i området och vi hoppas få tillfälle att se några av de. Ha kamera nära till hands. Vi har med oss ett lunchpaket och för middag återvänder vi till Konjic.

Dag 7 - Vandringsresa i Dinariska Alperna

Efter frukosten tar vi oss till nästa utgångspunkt för vår vandring i Dinariska Alperna. Cvrsnica, eller som populärt kallas - "Hercegovinas tak" är det högsta berget i Hercegovina, med en höjd på 2228 möh. Detta vandringstur är det mest intressanta och attraktiva för alla vandrare och naturälskare i Hercegovina. I den östra delen av fjällen ligger ett ovanligt naturfenomen, en ovanlig skönhet, kallad för Hajducka dörrar. Detta är en magisk ring på ca 5 meter i diameter bildad av naturpåverkan, regn, vind och sol på ca 2000 möh. Tyvärr, på grund av de fortsatta effekterna av erosion, som har bildad Hajducka dörr, håller detta under att försvinna allmer. För många vandrare är detta en speciell plats och därför klättrar många dit för att beundra den medan den finns kvar. Ringen var enligt legenden en plats där unga killgäng från dessa områden svurit ed att vara trogna medlemmar och alltid skydda varandra. Härifrån tar vi oss till den vackra Crvenjak sjön som ligger vid 1.970 möh. Denna sjö är intressant på grund av att, som de säger, inte ändrar sin form och mängden vatten eller vattentemperatur oavsett årstid. Dagens vandringstur tar ca 7 timmar och är den sista på vår "Vandringsresa i Dinariska Alperna". För övernattning och middag återvänder vi till Konjic.

Dag 8 - Hemfärd

Efter frukosten är dagen fri för egna aktiviteter fram till avgången till flygplatsen i Sarajevo. 

Viktigt att tänka på inför resan

Turen genomförs när fler än 2 st har anmält sig. Vi kan även arrangera turer för två med en annan prissättning, vänligen skicka förfrågan. Senast dagen efter sista anmälningsdagen ska du ha fått bekräftelse och inbetalningsavi. Din inbetalning bör vara oss tillhanda senast tre bankdagar efter det. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i turen vid sådana externa påverkningar vi inte kan styra över så som t.ex. naturkatastrofer etc. Vid tidigare inbetalning och vid tillfällen turen ställs in helt återfår du betalningen inom tre bankdagar efter sista anmälningsdagen. Betalningen sker till vårt bankgironummer 196-3818.

Valutan i Bosnien och Hercegovina är konvertibel mark och kan växlas endast i landet. Euro accepteras på vissa ställen dock inte i städerna. Kort fungerar på vissa ställe och för turen i naturen rekommenderas kontanter, dock inga stora mängder då vi har alla måltider inkluderade i priset, dock inte drycka. Debbelkolla gärna din reseförsäkring då vi befinner oss utanför EU. Vi kan rekommendera europeiska reseförsäkringen, se länken nedan.

Om du vill förlänga din semester i landet eller i Kroatien kan vi hjälpa dig att arrangera detta efter ditt önskemål, skicka förfrågan. 

Packlista fjällvandring: ryggsäck, passande kläder för vandring och bergklättring för havsnivå över 1200 m, vattenflaska, ficklampa, regnkläder, keps, solglasögon, handduk, fickkniv, ombyte samt kamera.